EUWE Stimulans
Home arrow Max Euwe
  • English
Menu
Home
Speeldata/Commentaar
Organisatie
Max Euwe
NH Rijnhotel
Schaakkunst
Persberichten
Links
Foto's
Schaak
Internationale groep
Regionale groep
Verslagen
Simultaan Hans Ree (17/8)
Players' Corner Internationaal
Players' Corner Regiogroep
Laatste nieuws
Max Euwe

Image
Max Euwe (Foto New In Chess)
Max Euwe is zonder enige twijfel de belangrijkste voorvechter van schaken die Nederland ooit heeft gehad. Hij werd niet alleen wereldkampioen, hij schreef ook talloze boeken en artikelen die in de hele wereld zijn gepubliceerd. Ook als bestuurder speelde hij een belangrijke rol. Hij was voorzitter van de wereldschaakbond FIDE van 1970 tot 1978 en in die rol de redder van de opwindende match tussen Robert Fischer en Boris Spassky in Reykjavík in 1972.

Sommige mensen kunnen uitblinken op meerdere fronten. Euwe haalde in 1923 cum laude zijn doctoraal wiskunde en hij promoveerde in 1926. In 1964 werd hij hoogleraar informatica aan de Katholieke Hogeschool te Tilburg, en tevens buitengewoon hoogleraar aan de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam.

Max Euwe werd, na het behalen van een reeks Nederlandse kampioenschappen, in 1935 wereldkampioen, voor velen verrassend, door in een match Alexander Aljechin te verslaan. Dit zorgde in Nederland voor een enorme geestdrift, het schaken was ineens populair. In 1937 verloor hij zijn titel weer aan dezelfde Aljechin. Tot zijn dood bleef hij het schaken trouw.

Wereldberoemd werd zijn twaalfdelige serie boekjes met openingstheorie. Waarschijnlijk iedere Nederlander die schaakt, zeker van vóór het computertijdperk, heeft één of meer boeken van Euwe in zijn collectie.

Als FIDE-voorzitter reisde hij onvermoeibaar de wereld rond om de interesse voor het schaken te vergroten. Het aantal landen dat zich aansloot bij de wereldschaakbond nam snel toe, vooral door aanmeldingen uit Azië en Afrika.

In Amsterdam is het Max Euwe Centrum gevestigd, aan het Max Euweplein, vlakbij het Leidseplein. Er staat een standbeeld van Euwe. Er zijn meerdere verenigingen naar hem genoemd.

Met de formule van het Euwe Stimulans toernooi denken de organisatoren te handelen in de geest van Euwe. Er komen talentvolle jonge spelers uit alle hoeken van de wereld, en tegelijkertijd wordt aangetoond dat schaken op niveau op gevorderde leeftijd mogelijk is. Een interessante clash tussen vijf continenten, tussen generaties, tussen man en vrouw.