EUWE Stimulans
Home arrow Press Releases (NL) arrow Persbericht 21 mei 2007 Schakers uit alle werelddelen in Euwe Stimulans Toernooi
  • Nederlands
Menu
Home
Schedule / Comment
Organisation
Max Euwe
NH Rijnhotel
Chess art
Press Releases (NL)
Links
Photos
Chess
International group
Regional group
Daily reports
Simultaneous Hans Ree (17/8)
Players' Corner International
Players' Corner Regional
Latest news

EUWE STIMULANS schaaktoernooi

                                EUWE STIMULUS chess tournament
 Arnhem, 16-26 augustus 2007

________________________________________________________________

PERSBERICHT 21 mei 2007

Schakers uit alle werelddelen in Euwe Stimulans Toernooi

ARNHEM – In Arnhem wordt van 16 tot en met 26 augustus 2007 een uniek internationaal schaaktoernooi georganiseerd. In het Rijnhotel strijden de Nederlanders Bianca Muhren, Willy Hendriks en Vincent Rothuis in een tienkamp tegen bekende spelers uit elk werelddeel om een hoofdprijs van 1000 euro. Ex-wereldkampioene Nona Gaprindashvili en de voormalige wereldtoppers Fridrik Olafsson en Oscar Panno zullen acte de présence geven. In een tweede tienkamp kruisen sterke regionale spelers de degens. Dit nieuwe evenement, het Euwe Stimulans Schaaktoernooi, heeft tot hoofddoel de schaaksport te bevorderen.

Door dit initiatief van een aantal Velpse en Arnhemse schakers wordt Arnhem weer gastheer van een topevenement op schaakgebied, voor de eerste keer sinds in 1999 een vierkamp met onder andere Viktor Kortsjnoi plaatsvond in het Sonsbeekpark.

Het deelnemersveld in het Euwe Stimulans Schaaktoernooi is van een kleurrijke samenstelling. Het zal een interessante kruisbestuiving worden tussen door alle wateren gewassen globetrotters en ambitieuze jongelingen. Deze toernooiformule is geïnspireerd op de belangrijke rol die de voormalige Nederlandse wereldkampioen Max Euwe als president van de wereldschaakbond FIDE in de jaren zeventig heeft gespeeld bij de wereldwijde verspreiding van het schaakspel. Fridrik Olafsson was de opvolger van Euwe als FIDE-president, Oscar Panno was in 1953 jeugdwereldkampioen.

Behalve Gaprindashvili, Olafsson en Panno doen mee de jonge Internationaal Meesters Helgi Dam Ziska van de Faroër-eilanden, Amon Simutowe uit Zambia en de 17-jarige kampioen van Nieuw-Zeeland Puchen Wang. Nederland wordt vertegenwoordigd door de 21-jarige vrouwengrootmeester Bianca Muhren, de nummer twee van het Nederlands kampioenschap in 2006, Internationaal Meester Willy Hendriks, die op jacht gaat naar zijn tweede grootmeesterresultaat, en het grote 17-jarige talent Vincent Rothuis, die in Arnhem zijn derde meesterresultaat, en daarmee de meestertitel, hoopt te behalen. De tiende deelnemer wordt nog in Oost-Azië gezocht.

Het deelnemersveld van de regionale tienkamp zal later bekend worden gemaakt.

Gespeeld wordt in de luxe entourage van het Rijnhotel, aan de oever van de rivier die drie Europese landen met de Noordzee verbindt en door het hart van de Gelderse hoofdstad stroomt. De partijen van de hoofdtienkamp zullen live te volgen zijn op een speciale internetsite, en in het hotel zal door bekende persoonlijkheden uit de schaakwereld commentaar worden gegeven op de partijen. Het evenement is gratis toegankelijk voor publiek. In het kader van het toernooi zal ook een simultaansessie worden georganiseerd.

Voor nadere informatie kunt u terecht bij Eric de Winter (eric.de.winter@hetnet.nl tel. 026-3642433) of bij perschef Peter Boel (boel.stapel@planet.nl, tel. 026-3813085). U kunt ook de ontwikkelingen volgen op de website http://euwe-stimulans.nl.